GoodPlanet en Recupel slaan de handen in mekaar voor het project ‘ElektroHelden’. ElektroHelden is een educatief project waarin scholen de strijd aangaan met elektronisch afval. Het combineert bewustwording over circulariteit met een fysieke inzamelactie.
Kinderen van de 3e graad lager onderwijs ontdekken spelenderwijs de R’en van de circulaire economie en gaan er concreet mee aan de slag. Ze denken na over hoeveel ons leven op elektrotoestellen steunt, en of het niet soms met minder kan (= Reduce). Ze ontdekken hoe een toestel er aan de binnenkant uitziet en wat er nodig is om het te herstellen (Repair). En ze verkennen hoe en waar elektro een tweede leven kan krijgen in hun gemeente via hergebruik (Reuse) en recylage (Recycle).
Scholenstrijd
Per stad nemen een 10-tal scholen het tegen mekaar op. Elke school duidt één of meerdere klassen van hetzelfde leerjaar aan als trekker. Voor deze leerlingen is een educatief aanbod ontwikkeld, dat bestaat uit:
- Een workshop op school over de levenscyclus van elektro door GoodPlanet
- Een online tool met uitdagingen die de leerlingen kunnen aangaan, een teller voor het aantal ingezamelde toestellen per school en per stad, enz.
- Een communicatiekit om mee aan de slag te gaan, zoals posters, een flyer, een persbericht, enz.
- Een lespakket voor de leerkracht met informatie over de inzameling, hergebruik, herstel en recyclage van elektr(-on)ische apparaten.
- Een prijs voor elke school. De 3 scholen met het hoogst aantal punten ontvangen een extra prijs.
De kinderen vergaren kennis, vaardigheden en attitudes doorheen het project. Ze zijn zich meer bewust van het productieproces van elektro en de mogelijke nadelen hiervan op onze planeet. Ze ontdekken de voordelen van recyclage, herstel en hergebruik. Maar de leerlingen werken vooral samen, ze voeren promotie, verdelen de taken… Ze leren verantwoordelijkheid nemen voor en door dit project.
Juf Kim van Sint-Jansschool Leuven
Tonnen aan elektr(on)isch afval
Oude laptops, kapotte haardrogers of afgedankte chocoladefonteinen belanden te vaak op zolder of in de gangkast. In 2023 en 2024 zamelden 1135 leerlingen in Leuven, Aalst en Brugge samen ongeveer 60 000 toestellen, kabels en lampen in.
Ouders, buurtbewoners, sympathisanten en medeleerlingen bezorgen hun ongebruikte elektrische en elektronische apparaten aan de school. Dit doen ze via de leerlingen of tijdens specifieke brengmomenten. Wat kapot is, wordt gerecycleerd. Wat nog werkt, krijgt een tweede leven via de lokale kringloopwinkels.
De kinderen gaan er zo in op! Ze vinden het leuk om verantwoordelijkheid te krijgen, zijn nieuwsgierig, leergierig en zeer gedreven. Ze mobiliseren de hele wijk om ongebruikt elektro te brengen. Het is ongezien wat dit in ons dorp teweegbrengt!
Meester Thomas van De Lisblomme (Lissewege)
Scholen via de stad
Steden en gemeenten zijn belangrijke partners in dit verhaal. Elke editie van ElektroHelden vindt plaats in een stad, gemeente of regio (regio= meerdere gemeentes organiseren samen). De stad is de initiatiefnemer en mede-financierder van het project.
Onze lagere scholen organiseren elk jaar klimaatvriendelijke acties en dus twijfelden we niet dat ze ook vol enthousiasme zouden deelnemen aan het project ElektroHelden. De leerlingen maakten de voordelen van hergebruik en herstel tastbaar én zichtbaar voor hun ruime omgeving. Een win-win dus voor het klimaat én de sociaal-circulaire economie!
Kris Coen, Johannes Rumbaut en Lieve Van Den Eeckhout van stad Aalst
Praktisch
- Doelgroep: 3e graad lager onderwijs
Wil jij ook ElektroHelden in jouw stad?
Dit project is een initiatief van Recupel en GoodPlanet.